PDS

PDS of Prikkelbare Darm Syndroom, darmen zijn organen met een belangrijke functie voor mens en dier. De vertering van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het verwerken van afvalstoffen, alles vindt plaats in de darmen. Helaas doen de meterslange linten hun werk niet altijd even soepel. Vaak gaat het om pijnlijke darmen, ontstekingen, een opgeblazen buik en winderigheid.

Spastische darm of PDS

Sommige mensen kunnen niet goed tegen melkproducten, zij hebben een lactose-intolerantie. Maar als de klachten vaker voorkomen of verergeren naar buikpijn, verstoppingen, diarree en vermoeidheid, is er misschien meer aan de hand. Spastische darm bijvoorbeeld, ook wel prikkelbare darm syndroom (PDS) of spastische colon genoemd.

De darmen, de dikke darm in het bijzonder, zijn dan erg gevoelig. De klachten beginnen vaak tussen het twintigste en dertigste levensjaar en vrouwen hebben er opvallend vaker last van dan mannen. De klachten verschillen van persoon tot persoon. Zeurende en stekende pijn, krampen in de buik en/of diarree afgewisseld met obstipatie.

Over de oorzaken van PDS is nog weinig bekend. Waarschijnlijk is er een genetische oorzaak, waarbij de darm heftig reageert op iets uit de darminhoud dat in principe onschuldig is.

Behandeling

PDS is niet te behandelen, patiƫnten moeten er maar mee leren leven, dat geven de artsen aan. Er zijn wel medicijnen om de darmkrampen te verminderen. En er zijn (gelukkig) ook medicijnen tegen diarree en verstopping, en er zijn antidepressiva die bij sommige mensen de pijn kunnen verminderen. Toch kan er veel meer aan gedaan worden!